Frământările modernității: discursuri, oameni, instituții. Lucrările Conferinţei Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, Ediţia I – 2019

Volumul reunește 22 de texte grupate în cinci secțiuni tematice, în mare parte dintre cele care au fost susţinute în cadrul Conferinţei Anuale a Institutului „A.D. Xenopol”, care a avut loc în zilele 5-8 iunie 2019. Sunt studii diverse ca dimensiuni și metodă, aparținând membrilor Institutului și colaboratorilor din România, Republica Moldova, Rusia și Statele Unite ale Americii, ce supun atenţiei cititorului subiecte care, în timp, încep din secolul al XVIII-lea și urcă până în primele decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial. Gruparea tematică a textelor a fost făcută în interiorul a cinci capitole, anume: Norme sociale şi proiecţii economice la începuturile modernităţii; Educaţie, viziuni culturale şi grupuri etno-naţionale în lungul secol XIX; Modelarea spaţiului public: idei, politică, societate; Indivizi, comunităţi şi diplomaţie în timpul şi după Marele Război, încheind cu România şi lumea în primele decenii postbelice.

Volumul este dedicat memoriei lui Mihai Dim. Sturdza, ca formă de apreciere a celui pentru care noblețea nu a fost un titlu – deși era o moștenire istorică –, ci o formă de existență, un model de conduită profesională și umană, imposibil de trecut cu vederea.

Prin conţinut, cartea va avea un impact imediat asupra specialiștilor din facultăți, institute de cercetare, muzee, arhive, dar și asupra studenților, iar pe termen mediu și lung, asupra publicului larg. Prin diversitatea studiilor pe care le conţine, volumul poate fi considerat o carte de vizită pentru şcoala istoriografică ieşeană, prin racordarea ei la teme de actualitate, atât prin subiectele abordate, prin metodologia cercetării, cât şi prin noutatea surselor istorice şi a interpretărilor propuse.

Frământările modernităţii: discursuri, oameni, instituţii. Lucrările Conferinţei Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, Ediţia I, 2019, editori Marius Chelcu și Dorin Dobrincu, Iași, Editura Universității ”Al. I. Cuza”, 2022.

Lucrare finanțată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *